matematykaszkolna.pl
bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania nic z tego nie rozumiem marcel: zad1a)narysuj wykres funkcji opisanej f(x)=3xkwadrat określonej w zbiorze liczb rzeczywistych wykonuje kolejne polecenia − sporządź tabelkę funkcji dla odpowiedniej ilości wybranych wartości x. −zaznacz w układzie współrzędnych punkty o współrzędnych zapisanych w tabeli − naszkicuj parabolę przechodzącą przez te punkty zad1b) zbadaj własnośći funkcji kwadratowej zadanej równaniem f(x) = 3xkwadrat
7 paź 18:18
marcel: bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania nic z tego nie rozumiem zad1a)narysuj wykres funkcji opisanej f(x)=3xkwadrat określonej w zbiorze liczb rzeczywistych wykonuje kolejne polecenia − sporządź tabelkę funkcji dla odpowiedniej ilości wybranych wartości x. −zaznacz w układzie współrzędnych punkty o współrzędnych zapisanych w tabeli − naszkicuj parabolę przechodzącą przez te punkty zad1b) zbadaj własnośći funkcji kwadratowej zadanej równaniem f(x) = 3xkwadrat
7 paź 18:27
Ja: rysunekPostępujesz kolejno według punktów. Najpierw rysujesz tabelkę ( jak wyżej). Dla x wybierasz dowolne liczby rzeczywiste, np. −5, −4, −3, −2, i tak dalej aż to 5. Dalej w wierszu niżej podnosisz wartość x do kwadratu i mnożysz przez 3. Dla przykładu pod tym (−5) w wierszu y będzie 75) i tak robisz dalej.
7 paź 18:37
Ja: jak już będziesz miał tabelkę rysujesz układ współrzędnych i nanosisz te punkty. potem łączysz je ze sobą w parabole i masz.
7 paź 18:39
julitta15: dzięki a jak mam zbadac własności funkcji kwadratowej zadanej równaniem f(x) = 3xkwadrat
7 paź 18:56
Ja: Narysuj funkcję i zobacz jak wygląda, −za pewne będzie symetryczna względem osi y, czyli parzysta. −Określ jej monotoniczność ( czyli dla jakich x rośnie a dla jakich maleje). −Gdzie jest miejsce zerowe funkcji. − W jakich punktach wartość x jest największa i najmniejsza. Generalnie według tych kryteriów opisujesz funkcję na podstawie wykresu. Powodzenia
7 paź 19:04
julitta15: dzieki spróbuję
7 paź 19:19
gf: ∞∞⊂
17 paź 17:20
mateusz: W układzie współrzędnych naszkicuj wykres i zbadaj własności funkcji opisanej równaniem
27 wrz 19:20
mateusz:
27 wrz 19:21
Paulaa:*: a)y=2/x b)y=−6/x.
27 wrz 14:44
Paulaa:*: pomocy z tym!
Paulaa:*: proszęemotka
Paulaa:*: podam polecenie do tych przykładów powyżej.
27 wrz 14:45
Paulaa:*: więc:
27 wrz 14:45
Paulaa:*: W układzie współrzędnych naszkicuj wykres i zbadaj własności funkcji opisanej równaniem.
27 wrz 14:46
Kamila: z tyłu w ksiażce masz odpowiedzi do właśności emotka
7 paź 15:28
Maniek: sporządź odpowiednia tabelkę i narysuj wykres funkcji f a) f(x)= −2/x prosze o pomoc undefined
1 gru 17:04